Het kabinet rekent erop dat de pensioenfondsen hun premies zullen verlagen als de pensioenopbouw in 2015 wordt verminderd. Het acht het “onwaarschijnlijk” dat werkgevers en vakbonden, die de pensioenfondsen besturen, zullen besluiten de premies niet te verlagen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Eerder op de dag zeiden ook premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher uit te gaan van lagere pensioenpremies. Een premieverlaging, van in totaal zo’n 6 tot 9 miljard euro, is goed voor de economie, onderstreepte Rutte. De koopkracht van werknemers gaat dan fors vooruit.
Ook voor de schatkist zijn lagere pensioenpremies gunstig. Het kabinet denkt dat ze leiden tot een bezuiniging van zo’n 3 miljard euro.
De pensioenfondsen voelen echter weinig voor premieverlaging. Ze hebben het geld nodig om hun financiële positie te verbeteren. Ook de sociale partners weigeren tot dusver afspraken te maken over premievermindering, ondanks oproepen van het kabinet daartoe. Volgens Rutte is het kabinet in “permanent overleg” met de sociale partners.
Gezamenlijk pensioenakkoord
In het regeerakkoord kondigden VVD en PvdA aan dat de jaarlijkse pensioenopbouw zou worden verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Na fel verzet van sociale partners trok het kabinet 250 miljoen euro uit om de maatregel te verzachten. Dit leidde tot een gezamenlijk pensioenakkoord. Daarin wordt op een ingewikkelde manier een jaarlijkse pensioenopbouw van 1,85 procent van het inkomen geregeld.
De sociale partners zijn echter allerminst tevreden over het resultaat. Ze vinden het bedrag van 250 miljoen veel te laag. Ze willen dat een pensioenopbouw van 2 procent mogelijk blijft, hebben ze de Kamer laten weten.
Grote bezwaren tegen voorstel
De Raad van State is vernietigend over het pensioenvoorstel, omdat het maar weinig effect heeft en tot hoge uitvoeringslasten leidt. De raad heeft het kabinet geadviseerd het niet naar de Kamer te sturen.
Dat is echter toch gebeurd. De Kamer behandelt het plan maandag. Vooral de oppositiefracties hebben grote bezwaren tegen het pensioenplan, zeker als dat niet tot lagere premies leidt. Het ziet ernaar uit dat ze massaal tegenstemmen. Het voorstel dreigt dan te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl